12/06/2023

How to Vape - A Beginner’s Guide for Adult Smokers

Punoletni pušači koji bi inače nastavili da puše ili koriste druge nikotinske proizvode danas imaju veliki izbor raznovrsnih proizvoda. Najbolji izbor za sve pušače je da u potpunosti prestanu sa upotrebom duvana i nikotina. Ali za one koji to ne učine, na tržištu postoje i bezdimne alternative cigaretama.


Jedna od najpoznatijih alternativa u poslednje vreme jeste vejping. Međutim, ova alternativa povlači mnoga pitanja o samom iskustvu koje može biti veoma nepoznato punoletnim pušačima koji nikada nisu probali da vejpuju. Ako razmišljaš da pređeš sa pušenja cigareta na vejping, ovde možeš naći osnovne informacije za korišćenje vejp uređaja. 


Šta je vejping?

Postoji mnogo različitih tipova vejp uređaja, i iako mogu da se razlikuju po veličini, jačini, opcijama za prilagođavanje, pa čak i po tome što su neki za višekratnu ili jednokratnu upotrebu, oni često rade po sličnim principima i sa sličnim komponentama. Vejp uređaji funkcionišu prvenstveno kroz zagrevanje i isparavanje e-tečnosti. To se postiže tako što se izvlači tečnost iz rezervoara ili sistema podova i dovodi se u kontakt sa elementom za zagrevanje koji radi na baterije. Kada tečnost počne da isparava, para se izvlači iz uređaja kroz usnik. 


Različite vrste vejp uređaja uključuju:

Cigalike (izgovara se „cig-a-lajk“) dizajnirane su da izgledaju kao cigarete, često imaju svetlo na vrhu kako bi se oponašao svetleći upaljeni vrh cigarete. 


Vejp uređaji sa rezervoarima, koji funkcionišu na principu sistema zatvorenih vejp podova ili rezervoara koji se mogu dopunjavati. 


Vejp olovke, koje su male i tanke, i imaju rezervoar, koji se može ponovo puniti, i koriste zamenljive kalemove.

 

Uređaji Box Mod, koji su veliki uređaji sa više promenljivih elemenata koji omogućavaju naprednije prilagođavanje. 


Koja je zakonski definisana starosna granica za korišćenje proizvoda za vejping?

Zakonski definisana starosna granica za korišćenje vejp uređaja varira u zavisnosti od propisa u državama, a ponekad čak i u regionu. Proizvode za vejping je zabranjeno prodavati maloletnim osobama, niti bi one trebale da ih koriste. Tvoja je odgovornost da se upoznaš sa lokalnim propisima koji uređuju ovu oblast i da iste poštuješ. 


Kako odabrati vejp uređaj?

S obzirom na to da prelazak na vejp uređaj može biti potpuno novo i drugačije iskustvo punoletnim  pušačima, postoje stvari koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine uređaja. Kada kupuješ svoj prvi uređaj za vejping, preporučuje se da potražiš brend koji nudi startne setove – komplet uređaja, podova i sl. Takođe, važno je da istražiš više o samoj e-tečnost koju koristi taj uređaj. Neke e-tečnosti sadrže nikotin različitih nivoa, a neke sadrže različite arome. 


Uređaji pouzdanih brendova koji ne mogu mnogo da se modifikuju možda će biti lakši za korišćenje za početak. Takođe, moći ćeš lakše da pronađeš više informacija na njihovim zvaničnim internet stranicama, kao i samom proizvodnom procesu i načinu upotrebe njihovih proizvoda. Dodatno, takvi uređaji uglavnom koriste određene e-tečnosti. Štaviše, iza brendiranih uređaja stoje timovi za korisničku podršku koji ti  mogu pomoći i odgovoriti na sva pitanja. 



Koje vrste vejp baterije postoje?

Neki korisnici vejp uređaja, posebno oni koji žele da imaju više opcija za prilagođavanje, obično će se opredeliti za uređaje Box Mod, a ovi vejp uređaji imaju veće baterije koje isporučuju više snage. Više snage generiše više toplote, a pošto imaju i veće rezervoare, generišu i veće oblake pare. 


Međutim, punoletnim pušačima koji prvi put prelaze na vejping obično se ne preporučuje kupovina većih vejp uređaja i baterija. 


Koje vrste rezervoara postoje?

Modifikovani (Box Mod) vejp uređaji takođe imaju mogućnost prilagođavanja rezervoara. Modovi i rezervoari pružaju iskusnijim korisnicima da prilagode podešavanja vejp uređaja na način na koji žele. Međutim, modovi i rezervoari su često glomazni i teški, pa i komplikovani za korišćenje, tako da se ne preporučuju punoletnim pušačima koji su tek počeli da koriste vejp uređaje. Poređenja radi, kompleti sa sistemom zamenjivih podova su laki za upotrebu i održavanje, kao i za nošenje, što ih čini idealnim za punoletne korisnike koji su tek na početku svog puta prelaska sa pušenja cigareta na alternativu bez duvanskog dima.


Odabir ukusa za vejp uređaj 

Ono što može da bude novina za punoletne pušače koji razmišljaju da pređu na ovu vrstu alternative pušenju, jeste veliki izbor ukusa na tržištu. Dostupan je veliki broj e-tečnosti koji pruža različite ukuse, uključujući ukus duvana i mentola. Nekim korisnicima je potrebno da isprobaju različite ukuse dok se ne pronađu onaj koji im najviše odgovara. Na kraju, tvoje iskustvo zavisiće prvenstveno od tvojih ličnih preferencija, kao i od vrste e-cigarete i e-tečnosti koje ti najviše odgovaraju.


Koliko dugo mora da se sačeka za još jednu sesiju vejpinga?

To će zavisiti od tvojih ličnih preferencija i karakteristika vejp uređaja koji koristiš. 

 

Da li da pređem na vejping?

Ako si punoletna osoba koja bi inače nastavila da puši ili koristi druge nikotinske proizvode, vejping je bezdimna alternativa cigaretama i predstavlja lični izbor. Samo iskustvo se može prilagoditi na osnovu tvojih preferencija, a danas na tržištu postoji mnogo opcija koje olakšavaju prelazak sa pušenja. 


Ukoliko si punoletni pušač i interesuje te da saznaš više o drugim bezdimnim alternativama, ovde možeš da pročitaš više o različitim alternativama pušenju.


Ovaj članak služi u opšte informativne i obrazovne svrhe. Neke od informacija u ovom članku su zasnovane na spoljnim izvorima trećih strana i ne dajemo nikakve izjave ili garancije bilo koje vrste u vezi sa tačnošću, validnošću ili potpunošću takvih informacija.


VAŽNA INFORMACIJA: Alternative pušenju nisu bez rizika. Sadrže nikotin, koji izaziva zavisnost. Namenjene su punoletnim pušačima koji bi inače nastavili sa pušenjem cigareta ili korišćenjem drugih nikotinskih proizvoda i nisu alternativa za odvikavanje od pušenja. 

Najbolji način za smanjenje zdravstvenog rizika vezanog za duvan i korišćenje nikotina je potpuni prestanak upotrebe. Međutim, za one punoletne pušače koji bi inače nastavili sa pušenjem cigareta, potpuni prelazak na vejping može biti bolji izbor od nastavka pušenja. 

Najnovije vesti

Online offer you don’t want to miss
Pročitaj više
Delivery days during the holidays
Pročitaj više
IQOS Boutique in Two New Locations: Fusion of Art and a New Meeting Place
Pročitaj više
Are There Common Reasons Why Vapes Stop Working?
Pročitaj više
More to discover with our Services and privileges ​
Care you can count on.

Privileges to inspire you.​
iqos
Care you can count on
Access our expert coaches for support on how to get the best use from your IQOS device and learn more about heated tobacco.
Loyalty rewards
Earn points for member offers, heated tobacco device upgrades and exciting benefits.
Peace of mind
Accidental damage cover, rapid replacement and international assistance.
This product is not risk-free and delivers nicotine, which is addictive. For adult use only.​